Την Τρίτη, 21/7/2020, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Επιτροπής του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Αγορών Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχαήλ Κούπκα. Η συνάντηση -τέταρτη μέσα στο 2020 με εκπρόσωπους του Δήμου-, αφορούσε τις προσπάθειες του Φορέα για την ίδρυση αγοράς παραγωγών βιολογικών προϊόντων στο κέντρο της πόλης.
Από τις 2/7/2019 (ΦΕΚ Β 2710), οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων είναι απόλυτα νόμιμες. Αν σκέφτονταν κάποιος πως με ένα τέτοιο εργαλείο όπως η καινούργια νομοθεσία, μία πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη, θα έσπευδε να ακολουθήσει το παράδειγμα εκατοντάδων μεγάλων και μικρών πόλεων σε όλο τον κόσμο, ιδρύοντας αγορές παραγωγών, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα οφέλη από μία τέτοια κίνηση, θα έκανε λάθος. Από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, η Δημοτική Αρχή φαίνεται εγκλωβισμένη σε μία συζήτηση γύρω από τη στεγνή σχέση κόστους-κέρδους και φαίνεται ότι επιλέγει να αγνοεί ένα διαχρονικό αίτημα μέρους των πολιτών της και τον κοινωνικό ρόλο των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων.
Οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων, αποτελούν ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ των αγροτών και των καταναλωτών, της υπαίθρου και του αστικού ιστού. Είναι το προπύργιο του αγώνα για καθαρή τροφή, για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη βιοποικιλότητα και την ενίσχυση της υγείας των καταναλωτών. Ακόμα και στα 20 χρόνια που λειτουργούσαν ως πρότυπες αγορές παραγωγών, απέδειξαν πως υπάρχουν όχι μόνο ως άλλο ένα σημείο πώλησης προϊόντων, αλλά και ως ένας χώρος γνωριμίας του καταναλωτή με τον παραγωγό της τροφής του, πληροφόρησης για τον τρόπο παραγωγής της, ανταλλαγής απόψεων και ενίσχυσης των δεσμών πόλης-υπαίθρου. Επιπλέον, ο φορέας λειτουργίας των αγορών, επιστρέφει στην κοινωνία την αγάπη και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, προβαίνοντας συστηματικά σε κινήσεις ενίσχυσης με τρόφιμα φορέων κοινωνικής μέριμνας και ευπαθών ομάδων, προσδίδοντας ένα ισχυρό στοιχείο μη εκχρηματισμένης προσφοράς προς τον τόπο που τον φιλοξενεί.
Χωρίς τις αγορές παραγωγών, όλη η κουβέντα για τοπικά προϊόντα, για τοπική ανάπτυξη, για προστασία του περιβάλλοντος, για ενίσχυση της υπαίθρου, για τροφοχιλιόμετρα, για την αξία της υγιεινής διατροφής, πάει στα σκουπίδια.
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αξίζουν ένα θεσμό που λειτουργεί πολλά χρόνια τώρα υποδειγματικά, αυτοδιαχειριζόμενα και ελεγχόμενα, σε πείσμα των καιρών, των αλλεπάλληλων διατροφικών σκανδάλων και των οικονομικών, υγειονομικών και κοινωνικών κρίσεων.