ΑΓΓΟΥΡΙ
Προφίλ προιόντος: Το αγγούρι ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών όπως το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι. Σαν καρπός προέρχεται από το αναρριχώμενο φυτό της αγγουριάς Cucumis sativus ή αλλιώς Σικυός ο ήμερος. Προέρχεται από την Ινδία όπου καλλιεργούνταν εδώ και 3.000 χρόνια πριν, ενώ στην αρχαία Ελλάδα είχε παρουσία κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους από όπου διαδόθηκε στη συνέχεια και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συναντάμε στο αγγούρι είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες και το τρόφιμο αυτό είναι πλούσιο σε αυτές, όπως είναι η βιταμίνη C και το β-καροτένιο. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες, θα συναντήσουμε επίσης πολλά φλαβονοειδή, όπως η κουερσετίνη, η απιγενίνη, η λουτεολίνη και η καμπφερόλη αλλά και τανίνες που παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο έναντι των βλαβερών ελευθέρων ριζών. Η υψηλή περιεκτικότητα του αγγουριού σε νερό συμβάλλει επίσης στην καλή λειτουργία του εντέρου καθώς ενυδατώνει τον οργανισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι η αφυδάτωση είναι από τους βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με την δυσκοιλιότητα. Εκτός όμως από το νερό που περιέχει, οι διαλυτές φυτικές ίνες που συναντάμε στο αγγούρι βοηθούν επίσης στην καλή γαστρεντερική λειτουργία.
Περιέχει ελάχιστες θερμίδες.
Η φισετίνη, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που συναντάμε στα αγγούρια και που ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η φισετίνη βελτιώνει τη μνήμη και αναστέλλει την έκπτωση των εγκεφαλικών νευρώνων, συνεπεία της γήρανσης του οργανισμού. Έχει φανεί σε ποντίκια με νόσο του Alzheimer ότι η φισετίνη προλαβαίνει την απώλεια της μνήμης και την ικανότητα μάθησης των πειραματόζωων.